Ventilator of airco? Wat past bij jou?

Het is warm en je zoekt afkoeling? Vaak is het op warme zomerdagen niet genoeg om alle rolluiken, ramen en deuren gesloten te houden. Op die momenten gebruik je een ventilator of mobiele airco om de (gevoels)temperatuur binnenshuis naar beneden te helpen.

Of opteer voor een combinatie van de twee. Door een aanwezige bries kan je de airco enkele graden hoger laten staan waardoor ze minder hard moet werken en dus ook minder elektriciteit verbruikt.

Geen idee waarom je voor een ventilator zou kiezen? Of wanneer gebruik je beter airconditioning? We leggen het je op deze pagina haarfijn uit!

Ben je er al uit? Kies je een ventilator of wordt het een airco? Bekijk hieronder onze top 10 toestellen in elke categorie en bestel eenvoudig online. Laat je pakketje de volgende dag thuis leveren (als je bestelt voor 22u) of haal het later op in de winkel in je buurt!

Anker

[]

Top 10 ventilatoren

Ventilator of airco… Wat zijn de verschillen?

Beide toestellen brengen aangename verkoeling tijdens warme dagen. Maar ze werken wel volledig anders. De ene persoon zal meer baat hebben bij de zachte bries van een ventilator, terwijl de andere persoon het liever een aantal graadjes koeler heeft.

Een mobiele airco verlaagt de temperatuur en de vochtigheidsgraad van de lucht in een kamer. Een ventilator creëert luchtverplaatsing, waardoor de gevoelstemperatuur zakt. Een ventilator heeft dus geen invloed op de effectieve temperatuur.

Een derde optie is de aircooler. Deze lijkt op een mobiele airco maar werkt helemaal anders. Een aircooler blaast gekoelde lucht uit, maar koelt een ruimte niet echt af. Dit toestel heeft net zoals de ventilator meer invloed op de gevoelstemperatuur.

Anker

[]

Ventilator kiezen?

Ventilator

 • De gevoelstemperatuur zakt
 • Biedt verfrissing d.m.v. luchtverplaatsing
 • Instellingen: snelheid, draairichting, soms een timer

+ Makkelijk te verplaatsen
+ Eigen microklimaat
+ Verbruikt minder energie
+ Onmiddellijk verkoeling
+ Werkt soms ook op batterijen
+ Veel keuze in soorten
+ Maakt weinig lawaai
+ Aankoopprijs

- Plaatselijke verfrissing
- Stijve spieren door constante luchtstroom

Mobiele airco kiezen?

Mobiele airco

 • Koelt tot 10 °C af
 • Koelt af via koelvloeistof
 • Instellingen: temperatuur, luchtsnelheid, timer,…

+ Makkelijk te verplaatsen
+ Koelt een ruimte goed af
+ Temperatuurverschillen tot 10 °C
+ Soms ook verwarmen, zuiveren & ontvochtigen
+ Ideaal voor kleine ruimtes

- Heeft tijd nodig om af te koelen
- Verbruikt veel energie
- Maakt heel wat lawaai
- Afvoerbuis nodig
- Aankoopprijs

Aircooler kiezen?

Aircooler

 • Koelt slechts enkele graden af
 • Koelt af via koud water
 • Instellingen: snelheid, soms een timer

+ Makkelijk te verplaatsen
+ Biedt iets meer verkoeling dan een ventilator
+ Geen afvoerslang nodig
+ Bevochtigt de ruimte door de waterdamp
+ Maakt weinig lawaai
+ Lichter dan een mobiele airco
+ Verbruikt minder energie

- Koelt minder goed af dan een airco
- Waterreservoir bijvullen
- Ventilatie nodig (open raam of deur)

Anker

[]

Ventilator kopen?

Je wil een aangenaam briesje terwijl je aan het werken bent aan je bureau? De ganse kamer hoeft niet afgekoeld te worden? Je hebt maar en klein budget? Dan is een ventilator geknipt voor jou.

Een ventilator zuigt aan de achterkant de lucht aan en blaast deze aan de voorkant via de bladen versneld weg. Hoe sneller de lucht zich verplaatst, hoe frisser het voor jou zal aanvoelen.

De meeste ventilatoren verplaatsen lucht van links naar rechts (oscilleren); van boven naar onder heet neigen. Bijna alle ventilatoren oscilleren, neigen is weggelegd voor de duurdere modellen en torenventilatoren.

Richt de ventilator niet op je nek of rug. De koude luchtstroom kan resulteren in stijve spieren.

Anker

[]

6 tips om de juiste ventilator te kiezen

 1. Hoe meer vermogen (in Watt), hoe harder de ventilator kan blazen.
 2. Kies een ventilator met verschillende snelheden als je ventilator niet altijd op volle kracht moet blazen.
 3. Hoe hoger het vermogen, hoe meer lawaai de ventilator maakt. Als het geluid je stoort, kan je een lagere snelheid kiezen. Extrastille ventilatoren maken minder dan 50 dB lawaai.
 4. Een ventilator met grote korf verplaatst meer lucht en biedt dus ook meer verkoeling. Deze modellen nemen door hun omvang meer plaats in.
 5. Een timer is altijd handig. Programmeer wanneer de ventilator moet starten of stoppen. Een timer helpt je ook elektriciteit te besparen. Sommige hebben ook een afstandsbediening.
 6. De meeste ventilatoren werken met bladen die door een korf afgeschermd zijn. Wanneer er kinderen of huisdieren in huis zijn kies je best een veilige ventilator met een korf met zo klein mogelijke openingen. Dyson ventilatoren hebben geen bladen en zijn nog veiliger.
Anker

[]

Welk type ventilator kies jij?

Maar welke ventilator kies je? We hebben een groot aanbod met verschillende modellen en functies: met of zonder statief, om op de tafel of vloer te plaatsen,…

Anker

[]

Tafelventilator kiezen?

1. Tafelventilator

Een tafelventilator plaats je zoals de naam het zegt op een tafel, je bureau of een lage kast. Ze zijn compact en makkelijk te verplaatsen. Je geniet in de directe omgeving van een aangename bries. Veel modellen zijn verstelbaar en kan je soms ook op de vloer plaatsen.

Tafelventilatoren oscilleren, dat wil zeggen dat ze de lucht van links naar rechts verplaatsen. De hoek waarin dit gebeurt kan je zelf instellen. Sommige blazen één richting uit.

Bekijk alle tafelventilatoren

Statiefventilator kiezen?

2. Statiefventilator

Een stafiefventilator is een tafelventilator op een hoge, verstelbare voet. Zet deze op de vloer naast je bureau of in de hoek van de kamer. Dit type ventilator oscilleert standaard, maar er zijn ook modellen die de lucht van boven naar beneden verplaatsen (neigen).

Een statiefventilator overbrugt een groter gebied, waardoor je het toestel niet vlak naast je moet zetten en er minder kans is op stijve spieren door de constante luchtstroom.

Bekijk alle statiefventilatoren

Torenventilator kopen?

3. Torenventilator of kolomventilator

Dit type ventilator neemt weinig plaats in en is hoger en smaller dan de andere types. Plaats een torenventilator op de vloer. Het zijn de meest uitgebreide ventilatoren: ze oscilleren, neigen en hebben vaak ook een timerfunctie, gebruikersprofielen en een display.

Bekijk alle torenventilators

Vloerventilator kiezen?

4. Vloerventilator

Een vloerventilator is de krachtigste ventilator. Dit type verplaatst lucht doorheen een grote ruimte, maar maakt wat meer lawaai dan andere ventilatoren.

Je plaatst ze op een stabiele ondergrond (liefst de vloer) via de handige steun. Soms kan je ze ook aan een muur bevestigen.

Bekijk alle vloerventilatoren

Mobiele airco kopen?

Is een briesje niet voldoende? Wil je je slaapkamer voor het slapengaan enkele graden afkoelen? En mag het wat meer kosten? Dan is een mobiele airco de verkoeling die je zoekt.

Anker

[]

Een mobiele airco zuigt de warme lucht uit de kamer en koelt deze aan de hand van een koelvloeistof. Koude lucht gaat terug de kamer in, terwijl de warme lucht wordt afgevoerd naar buiten via een afvoerslang. Stel de temperatuur in en laat de airco haar werk doen. Vergeet niet om het opvangbakje van het condenswater op tijd te legen.

Mobiele airco’s of monoblock airco’s bestaan uit één deel. Bij split airco’s, die je vaak in gebouwen ziet, hangt de luide motor buiten en de ventilator binnen. Door de aanwezigheid van de compressor maken monoblock airco’s dus meer lawaai. Wanneer je de airco ook ’s nachts in de slaapkamer wil gebruiken kies je best een zo stil mogelijk exemplaar.

> Bekijk alle mobiele airco’s.

Mobiele airco vs aircooler
Anker

[]

Wil je een kamer maar enkele graden frisser? Wil je geen gedoe met een afvoerslang? Of heb je iets minder budget? Dan is een aircooler misschien wel iets voor jou.

Bekijk hieronder onze aircoolers.

Anker

[]